Browar

Grodzisk Wielkopolski to szczególne miejsce na mapie światowego piwowarstwa, to miejsce narodzin stylu piwa – piwa grodziskiego, wyjątkowego piwa na skalę światową. Grodzisk Wielkopolski zwany stolicą polskiego piwowarstwa, w okresie świetności był miastem z wieloma funkcjonującymi browarami. To tu od lat niezmiennie odbywa się Grodziskie Piwobranie.

Browar przy ul. Poznańskiej powstały w 1880 roku, stał się „spadkobiercą” wielowiekowej piwowarskiej tradycji Grodziska Wielkopolskiego. Po ponad wieku burzliwej historii, której był świadkiem, w 1993 roku z tego ostatniego funkcjonującego browaru została sprzedana ostatnia butelka legendarnego piwa grodziskiego.

Przez lata browar stał opuszczony i popadał w ruinę. Wydawałoby się, że czasy jego świetności minęły bezpowrotnie.

Jednak po ponad 20 latach browar przy ul. Poznańskiej zyskał nowych właścicieli – pasjonatów piwa i doświadczonych przedsiębiorców z inicjatywą reaktywacji legendy u jej źródła.

Mamy nadzieję, że wysiłek włożony w odbudowę Browaru w Grodzisku Wielkopolskim przy ul. Poznańskiej i przywrócenie smaku tego legendarnego piwa zostanie doceniony przez miłośników stylu oraz tych, którzy nie mieli jeszcze okazji spróbować oryginalnego Piwa Grodziskiego.

DEGUSTUJ Z PRZYJEMNOŚCIĄ!

Serwowanie i degustacja Piwa Grodziskiego to prawdziwy rytuał oraz warunek pełnej satysfakcji z walorów smakowych tego legendarnego stylu. Idealnie podane piwo grodziskie powinno być klarowne, perlić się niczym szampan, zwieńczone wysoką czapą piany.

1. Schłodź piwo w pozycji pionowej do temperatury podanej na etykiecie – 3-5°C dla Piwa Grodziskiego. Idealnie, gdy pozostawisz piwo w lodówce na dłużej, tak, aby uspokoić naturalny osad drożdżowy.

2. Dobierz odpowiednie szkło i przepłucz je zimną wodą – najlepiej sięgając po charakterystyczny grodziski kielich na smukłej nóżce.

3. Ze względu na naturalne, mocne wysycenie piwa otwórz butelkę delikatnie i wlewaj trunek powoli do przechylonego kielicha do ¾ pojemności i pozwalając urosnąć charakterystycznej, białej czapie piany. Osad drożdżowy pozostaw w butelce.

4. Prawidłowo nalane Piwo Grodziskie powinno być klarowne i perlić się jak szampan - naciesz wzrok, delektuj się aromatem i przystąp do degustacji!

Historia

SETKI LAT TRADYCJI

Nagrody

Czy masz ukończone 18 lat?

Musisz mieć ukończone 18 lat żeby wejść na stronę!